En av de mange utfordringene jeg har hatt opp gjennom livet, er en gjennomtrengende evne til å se på alt som uoverkommelig. Selv de minste ting kunne skremme meg fordi jeg syns oppgaven virket umulig å gjennomføre, fordi «det ville ta for lang tid», «det ville bli for vanskelig», det ville rett og slett «bare bli umulig«.

Så kom jeg over dette sitatet:

“Never give up on a dream just because of the time it will take to accomplish it. The time will pass anyway.”

Earl Nightingale ENTREPRENEUR, MOTIVATIONAL AUTHOR

Dette blåste meg nesten over ende. Det er jo så sant. Tiden passerer uansett, så hvorfor ikke bare gjøre noe med det.

«Bare». Haha. Det er virkelig ikke så lett. Jeg sliter ennå med dette, og jeg tok opp en av de mange grunnene til det i det forrige innlegget mitt. Det merkelige er at uansett hvor obs jeg er blitt på det, er det likevel vanskelig å gjennomføre en del ting.

Det som hjalp meg videre var tanken om micro-achievements, altså mikro-prestasjoner.

Del opp store oppgaver i bittesmå deler

Hender det at du ønsker å lese en bok, men du syns boken er altfor tykk, du blir skremt av alle sidene og tenker at du aldri i livet kan komme til å få lest alle ordene boken inneholder? Hender det du ønsker at du kunne strikke en genser, men det skremmer deg at det er så sykt mye masker som skal til, så enormt mye tid som går, og utfordrende mønstre å forholde seg til? Kanskje du er slik som meg, som går rundt i huset ditt og ergrer deg over at det er så mye å gjøre der, ting som burde pusses opp, husarbeid som burde gjøres, klær som må vaskes, tørkes, brettes og legges på plass? Eller kanskje du skulle ønske du hadde god kondisjon, gikk ned i vekt, ble fit og fab og utviklet stamina, men du bare klarer ikke å komme deg ut på den gå- eller joggeturen uansett hvor mye du forsøker å «ta deg sammen»?

Det er da du og jeg må tenke mikro-prestasjoner. Eller mikro-mål. Ønsker du å gå tur, men ikke klarer å komme i gang, kan du tenke at du bare skal gå å ta på deg løpeskoene dine. Så skal du bare gå ut døren. Deretter skal du ta ett skritt, og ett til, og deretter ett til. Det er veldig få som lar det bli med å gå ETT skritt, så plutselig, før du vet ordet av det, er du faktisk ute og går turen!

Eller dersom du ønsker å lese en spesiell bok: åpne boken og tenk at du skal bare lese de første ordene. Eller det første avsnittet. Kanskje du skal lese i bare fem minutter. Uansett så vil du oppleve at du ikke klarer å stoppe med bare noen få ord, du vil automatisk få lyst til å lese enda mer, og plutselig har du lest en god stund.

Dette er en privat hage. Tenk dersom eieren hadde blitt satt ut av hvor uoverkommelig oppgaven ville bli! Da hadde den ikke sett slik ut. Her har hun plantet én og én plante, lagt én og én stein, helt til det ble et lite paradis som flere kan glede seg over. #mjærumstauderogurtesalg

I dag møtte jeg et nydelig menneske, nesten som en tvillingsjel, på et sted jeg aldri i livet ville trodd at jeg skulle få en ny venn. Hun er som meg veldig opptatt av dette temaet og sendte meg videoen nedenfor.

Jeg vil virkelig anbefale deg å ta en titt på den! Stephen Duneier er forfatteren bak boken «Alpha Brain». Han har virkelig hatt sine utfordringer gjennom skolegang og oppvekst, men han valgte veldig tidlig å takle alle utfordringer ved å ta slike mikro-mål. Jeg tror du vil bli både lattermild, imponert og motivert når du ser denne korte filmen der han forteller om alle de kule tingene han har klart å oppnå, nettopp fordi han har delt opp alt i små mikromål.

Jeg har som mål å få strigla huset i dag før mann og eldstesønn kommer hjem fra ferie. Jeg har også som mål å få vasket en haug med klær. Mitt første mikromål blir da å plukke opp den første tingen jeg ser ligger slengt i gangen, og deretter den neste, helt til jeg plutselig har ryddet hele gangen. Så begynner jeg på badet.

Når vi først snakker om mål, så kan jeg fortelle at ett av mine mål for denne bloggen er at det ikke skal ta meg mer enn maks en halvtime å skrive et innlegg, lese gjennom det, og publisere det. Det forrige innlegget jeg skrev (link lenger opp) tok det meg mange timer å skrive, fordi jeg lot perfeksjonismen ta overhånd. Sånt kan jeg ikke tillate meg selv lenger, så nå er jeg kjempestolt, for dette innlegget her klarte jeg å få til innenfor tidsskjemaet mitt! *applaus*

Hva slags gigantiske mål har du, som du kan bryte ned til små biter? =)

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top